zaterdag 20 mei 2017

Leeuwarden 2018 wordt het mienskip of jouwskip, #LWD2018

Leeuwarden is in 2018 culturele hoofdstad van Europa. Niet niks. Het houdt de Friese gemoederen aardig bezig. Centrale thema waarmee Leeuwarden de uitverkiezing gewonnen heeft is mienskip, in het Nederlands gemeenschap. De betekenis ligt eigenlijk nog iets dieper, het is het samen verantwoordelijk zijn en het is het met elkaar de schouders eronder. Het was deze gedachte, mooi weergegeven in een bidbook, die de jury destijds zo in vervoering bracht.

Op de openingspagina van de website staat het als volgt verwoord.


“Leeuwarden-Fryslân gaat over elkaar vinden terwijl de wereld zich razendsnel om ons heen ontwikkelt. Het gaat over een eigenwijze en betrokken gemeenschap met oog voor elkaars ideeën, mogelijkheden én uitdagingen. Want het avontuur in 2018 is er voor iedereen. Voor jou en je buurvrouw, voor de bakker om de hoek en de vrijwilligster in de bibliotheek. 2018 maken we samen. En wie samenkomt ziet dat we eigenlijk dezelfde uitdagingen hebben voor de toekomst. Wat je achtergrond ook is”.

Nu spreekt het vanzelf dat er dan ook iets tot stand moet worden gebracht. Er moeten projecten gerealiseerd worden en projecten kosten geld. Zoals bij vrijwel al dit soort projecten is het bewaken van kosten een sluitpost. Brainstorm sessies en inspiratie bijeenkomsten leveren zomaar honderden ideeën op waarmee we aan de slag kunnen. Groots en meeslepend het geld komt wel, of niet.

Nou ja het geld komt dus niet. Deze week werd bekendgemaakt dat de provincie de regie overnam. In ruil voor financiële steun. “Het roer gaat om bij Culturele Hoofdstad. De stichting LF2018 staat een reeks financiële en organisatorische maatregelen te wachten”. Schreef de Leeuwarden Courant

Eerder al plaatste het provinciebestuur haar vraagtekens bij de ,,realisatiekracht’’ van de stichting die Kulturele Haadstêd organiseert. En passant werd opgeschreven dat de provincie al wel ca.20 miljoen euro had gereserveerd voor het project en als ik het goed heb begrepen kwam daar deze week nog een 5 miljoen euro bij. Vraagtekens plaatsen bij de realisatiekracht betekent in normaal Nederlands “ik zie veel leuke ideeën maar ik vraag me af of ze er werkelijk iets van terecht brengen”.

Nou ja groots en meeslepend mag best iets kosten. Er is ook direct hoog ingezet, bij aanvang werd er een CEO ingevlogen, er werd een board of directors geïnstalleerd, er kwam een artistiek leider uit België en kunstenaars uit heel Europa mogen een steentje bijdragen. En ja er is ook ruim baan voor lokale initiatieven. Iedereen mocht ideeën insturen en een flink aantal daarvan mag worden gerealiseerd. Dat niet alleen Leeuwarden gaat op de schop er wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur. So far so good.

Vooraf weet iedereen met maar een heel klein beetje zakelijke ervaring hoe het gaat. Leeuwarden 2018 wordt een mooi evenement, we worden allemaal dronken en in the end zitten we met een financiële kater. Achteraf vliegen partijen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid elkaar in de haren met rekensommen waaruit zal blijken dat het mislukking is en met rekensommen waaruit zal blijken dat het een groot succes is.

Eigenlijk wringt hem daar de schoen niet.

Als je goed kijkt zie je zich iets voltrekken wat erger is. Het project brengt de zo geprezen mienskip niet dichter bij elkaar maar drijft de gemeenschap juist uit elkaar. De culturele hoofdstad kan zich op deze manier zomaar ontwikkelen tot een splijtzwam in de anders zo rustige Friese samenleving. Er ontwikkelen zich nu al kampen met voor- en tegenstanders en het legioen tegenstanders zal bij elke financiële miskleun groeien. En geloof me we kunnen nog aardig wat financiële tegenvallers tegemoet zien.

We hebben enerzijds de tegenstanders die het allemaal al aan zagen komen. De tegenstanders die betere bestemmingen hebben voor het geld. De tegenstanders die niet begrijpen waarom buitenlandse kunstenaars moeten worden ingevlogen, tegenstanders die ceo’s en een board of directors vereenzelvigen met graaiers en die het hele feestje allemaal maar onzin vinden.

Anderzijds de voorstanders wiens weerwoord onder druk van de financiële tegenvallers steeds schraler af begint te steken bij de tegenstanders. Een weerwoord dat niet zelden alleen nog komt van financieel belanghebbenden. Cultuur is belangrijk, kunst is belangrijk. Friesland moet internationaal op de kaart. Tegenstanders moeten niet zo zuur doen. De tegenstanders begrijpen niets van kunst of cultuur die richting .

Een feestje organiseren kost geld dat weet iedereen. Leeuwarden Culturele Hoofdstad gaat straks ten onder aan economische wetten. Een cultuur feestje is geen businessmodel. Denken in termen van kosten en opbrengsten past eenvoudigweg niet. Maar toch, dit feestje gaat ons Friezen geen geld kosten maar juist geld opleveren. Dat is wat de Friese bevolking steeds voorgespiegeld krijgt. Het bedrijfsleven zou het allemaal wel financieren. De Friese mienskip weet allang dat zoiets onzin is.

Het kost gewoon geld en als we daar een feestje voor krijgen waar we over twintig jaar nog over praten met blijvende en tastbare herinneringen in de vorm van bijvoorbeeld de elf fonteinen en andere gave artistieke ideeën die gerealiseerd gaan worden dan is daar niets mis mee.

Integendeel het kan Leeuwarden en de hele provincie Friesland een mentale oppepper geven. Hou op met liegen en draaien. Het gaat mij, die buurvrouw en de bakker geld kosten. Wees daar helder over. Sluit de gelederen nu het nog kan. Als we niet opletten gaat dit cultuurfeestje de Friese mienskip echt pijn doen en wordt het aan het eind van het liedje als de financiële gaten moeten worden gedicht niet mienskip maar jouwskip .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten